„Káva je tichý spoločník, ktorý nás sprevádza každým ránom a dodáva silu čeliť dňu.“

Nie je káva ako káva. Niekedy stačí prvý dúšok a hneď viete, že táto je výnimočná. Jemná, čistá, s tónmi ovocia, čokolády či orieškov. Niečo vám našepkáva, že za tým musí byť viac ako len kofeín. A máte pravdu.
Pozývame vás nahliadnuť do príbehu našej kávy z vysokohorských oblastí Peru alebo Hondurasu. Je to káva s charakterom, poctivo vypestovaná, eticky spracovaná a s láskou pražená. Tu je 7 dôvodov, prečo si ju vaše chuťové poháriky zamilujú.
1. Pomalé dozrievanie = bohatšia a plnšia chuť

Naše kávovníky rastú vysoko v horách, v nadmorskej výške nad 1200 metrov. Vďaka nižším teplotám tam čerešne dozrievajú pomalšie, a práve to im umožňuje rozvinúť komplexný chuťový profil. V šálke potom cítiť viac vrstiev – od jemnej aciditky až po sladké, čokoládové tóny.
2.Ručný zber – len to najlepšie zo stromu

Žiadne stroje, len trpezlivé ruky miestnych pestovateľov. Zbierajú len tie najzrelšie čerešne – také, ktoré sú v ideálnom štádiu sladkosti. Vďaka tomu je každé zrno plné chuti a bez defektov.
3.Premytie priamo na farme – pre čistotu chutí

Naša káva je spracovaná metódou premytia (washed method), ktorá je v týchto oblastiach tradičná. Po zbere sa čerešne hneď na mieste očistia vodou a zbavia dužiny. Výsledok? Čistá, svieža chuť bez zatuchnutých či zemitých tónov. Je to ako keď si dáte sprchu po dlhom dni – zrno sa jednoducho rozžiari.
4.Tvrdé zrno = poctivý základ pre praženie

Zrná z vysokohorských oblastí sú hustejšie a tvrdšie – to je dobrá vec! Znamená to, že sú kvalitnejšie a lepšie zvládajú praženie. Vďaka tomu sa dá z kávy dostať maximum chuti bez prepálenia či horkosti.
5. Fairtrade – lebo na ľuďoch záleží

Keď si vyberiete fairtrade kávu, podporujete farmárov, ktorí stoja za každým zrnom. Znamená to férovú výkupnú cenu, lepšie životné podmienky a možnosť rozvíjať svoje komunity. Jednoducho – vaša šálka má silu meniť svet k lepšiemu.
6.BIO certifikácia – pre zdravie vaše aj prírody

Pri pestovaní sa dôsledne dodržiavajú zásady ekologického hospodárenia. Kávovníky rastú v prirodzenom prostredí, ktoré podporuje biodiverzitu a chráni pôdu aj vodu. Výsledkom je káva, ktorá je čistá nielen na chuť, ale aj na svedomí.
7.Káva s dušou remesla

Od pestovania až po praženie – všetko robíme v malých dávkach, poctivo a s rešpektom k zrnám aj ľuďom. Žiadna masová výroba, len vedomé rozhodnutia a radosť z dobre vykonanej práce. Táto káva nie je len nápoj – je to rituál, oddych, zážitok.
Šálka, ktorá má čo povedať
Ak hľadáte kávu, ktorá má nielen výbornú chuť, ale aj jasný pôvod, etický príbeh a remeselnú kvalitu, práve ste ju našli. Káva z Peru alebo Hondurasu vám prinesie do každého dňa kúsok hôr, prírody a pokoja.
Originalita a kvalita vo všetkých ohľadoch. Byliny v Cafézii priniesli benefity do toho najlepšieho, čo môže naša príroda a spoločnosť v kávovom svete ponúknuť. Vy si tak môžete dopriať “priateľský kofeín”, prémiovú kávu, ktorá je jediná svojho druhu. A to všetko sa počíta.
