Veda
Káva Cafézia bol vyvinutá v Kanade Dr. Tomášom Dobránskym, neurovedcom, ktorý problém negatívneho vplyvu kofeínu na ľudský organizmus vyriešil veľmi originálnym spôsobom – prímesou bylín.
Kávu vyrába v Kanade firma Cafézia Kanada v spolupráci s Heritage Coffee Company v London, Ontario, výrobca kávy s privátnou značkou a 30 ročnou históriou.
The Heritage Coffee je jedna z najlepších pražiarní kávy v Severnej Amerike, ktorá využíva výhody špičkových technologických postupov praženia a balenia, ktoré sú nevyhnutné pre excelentnú kvalitu kávy.
Spoločnosť ponúka najlepšie prémiové gurmánske kávy z celého sveta. Spracúva kávu Fairtrade a BIO pôvodu.
Podľa vzoru kanadskej Heritage Coffee company prebieha praženie Cafézie s presne identickou receptúrou pre európsky trh aj v Európe, na Slovensku.
Špičkové technológie praženia a balenia, dlhoročné skúsenosti odborníkov na praženie ako aj vášeň a záujem pražiť špičkový produkt sa tu stretáva s odhodlaním a eufóriu prinášať svetu kávu novej dimenzie.
Kvalitné kávové zrná putujú z plantáží priamo do pražiarne, kde je praženie realizované v malých dávkach nasledované ručným balením, čo len umocňuje výnimočnú kvalitu surovín.
*Káva Cafézia sa praží z jemnej Arabiky v malých množstvách vždy na objednávku, aby bola svieža, s vynikajúcou chuťou a s dôrazom na kvalitu zabezpečenú modernými laboratóriami.
Káva Cafézia je vyvinutá doktorom Tomášom Dobránskym (neurovedec, neuroimunológ a proteinový biochemik), ktorého vášňou je káva a porozumenie metabolickým dráham hlavnej účinnej látky v praženej káve - kofeínu.
Cafézia je pripravovaná len z najkvalitnejších organických fair trade Arabica zŕn v Heritage Coffee pražiarní v London, Ontário v Kanade – moderným pražiacim zariadením prevádzkovaným pod profesionálnym a skúseným dohľadom jeho COO Brianom Martellom.
Expertíza spoločnosti Heritage Coffee spočívá v dovoze zelených, kvalitných kávových plodov z celého sveta a pražení vynikajúcich zmesí až k dokonalosti. Heritage Coffee vyniká pri výrobe konzistentnej praženej kávy metódou just-in-time s dôrazom na kvalitu, ktorú zaisťuje ich najnovšie laboratórium.

Naľavo: Dr. Tomáš Dobránsky, napravo Brian Martell
Čo je vlastne v Cafézii?
Cafézia obsahuje rovnaké byliny, ktoré sa využívali v ajurvédskej medicíne na udržanie zdravia po tisíce rokov.
Tieto byliny v kombinácii s antioxidačnými vlastnosťami kávy zvyšujú pôžitok z jej pitia zároveň poskytujú silnú podporu pre imunitný systém.
Cafézia je zložená zo zmesi vysoko pestovaných Arabica zŕn, čerstvo pražených v malých dávkach, aby si káva zachovala sviežosť a obohatila svoju chuť.
Táto zmes organickej Fair trade kávy je doplnená o malé množstvo najkvalitnejších bylín, ktoré prinášajú osviežujúcu a zdraviu prospešnú zmenu v jednom z najstarších a najobľúbenějších nápojov: káve!
Kofeín, hlavná zložka praženej kávy, má niekoľko účinkov na fyziológiu človeka.
Krátkodobé priaznivé účinky zahŕňajú zvýšenie dopamínu (neurologický transmiter, ktorý aktivuje centrum potešenia v odpovedajúcich častiach mozgu), čo zvyšuje duševnú a fyzickú aktivitu.

Antioxidačné vlastnosti kávy môžu byť užitočné pri chorobách, kde je patológia spojená s nadprodukciou voľných oxidačných radikálov, ako je rakovina a mŕtvica.
Káva je rovnako spojená s výskumom mnohých chorôb súvisiacich s mozgom, ako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba.
Niektorí ľudia však zistili, že kofeín z dlhodobého hľadiska spôsobuje únavu, bolesti hlavy alebo podráždenosť v dôsledku následného zníženia dopamínu, po počiatočnom uvolnení v tkanivách.
Naviac kofeín, taktiež i ďalšie prirodzene vyskytujúce sa kyseliny pri procese praženia kávy, môžu spôsobovať nevoľnosť, arytmiu srdca alebo aj potenie.
Byliny v Cafézii

Lipkavec
Charakteristickou vlastnosťou Lipkavca je mierny močopudný účinok s pozitívnym vlyvom na čistenie krvi a lymfatického systému.
Pripisuje sa mu preto detoxikačný účinok na ľudský organizmus, ktorý rovnako súvisí aj s pozitívnymi prejavmi na koži, močových cestách a lymfatických uzlinách.
Bylinkári túto bylinu používajú k zníženiu krvného tlaku a telesnej teploty.
Lipkavec zmierňuje zápaly mandlí, pečene, vaječníkov a potláča artritické bolesti.
Naviac stimuluje funkciu pečene a zlepšuje metabolizmus a vstrebávanie živín.
Yerba Maté
Yerba maté sa celosvetovo používa na chudnutie, prostredníctvom podpory trávenia a zvyšovaním lipolytických vlastností, ktoré rozkladajú mastné kyseliny.
Aplikuje sa taktiež pri fyzickej a mentálnej únave, depresiách, reumatických bolestiach a bolestiach hlavy vyvolaných únavou alebo prepracovanosťou.
Yerba maté obsahuje prvky ako draslík, horčík a mangán.
Pravidelní užívatelia uvádzajú duševný stav bdelosti, sústredenosti a ostražitosti, bez následných nepriaznivých reakcií organizmu, ktoré sú bežne pozorovateľné pri ostatných stimulantoch (úzkosť, búšenie srdca, potenie, hnačka).
Yzop
Silný čaj z listov a kvetov yzopu sa aplikuje pri zahlienení priedušiek, nosa, krku a ku zmierneniu zápalu horných dýchacích ciest.
Externe sa využíva k aplikácii na modriny, ku zmierneniu opuchu a začervenania.
Esenciálny yzopový olej zvyšuje mentálnu koncentráciu a pôsobí ako nervové tonikum, vhodné na podporu liečby nervovej vyčerpanosti, úzkosti a depresie.
Certifikácia
Sme súčasťou medzinárodnej inštitúcie preferujúcej spravodlivý obchod a naše kávové zrná aj byliny sú pestované ekologickým spôsobom. Cafézia sa pýši certifikáciou Fairtrade a EU Organic.

FAIRTRADE
Zákazníkov informuje o tom, že pestovatelia dostali za svoju prácu spravodlivú a stabilnú výkupnú cenu, ktorá pokrýva náklady na udržateľnosť ich pestovania.
Nákupom výrobkov s označením FAIRTRADE tak zákazníci prispievajú k zlepšovaniu životných podmienok drobných pestovateľov v krajinách globálneho juhu (tzv. rozvojových krajín).

EU ORGANIC LOGO
BIO logo EU dáva produktom koherentnú vizuálnu identitu BIO produktov vyrobených v Európskej Únii.
To umožňuje spotrebiteľom lepšie rozpoznať BIO produkty a pomáha pestovateľom ponúkať ich v celom rozsahu územia EÚ.
Inšpekčnú činnosť a certifikáciu vykonáva spoločnosť EKO-Kontrol SK, s.r.o (SK-BIO-004) v súlade s platnou legislatívou.