Dáte si bezkofeínovú kávu alebo Caféziu?

Kávu zvyčajne pijeme ako spoľahlivý životabudič. Bez rannej šálky kávy si mnohí z nás nevedia predstaviť začiatok dňa. Kofeín, ktorý je hlavnou zložkou kávy, zvyšuje našu duševnú i fyzickú aktivitu. Čo ale robiť, keď nám práve kofeín vadí a nemôžeme ho piť zo zdravotných dôvodov? A čo keď máme chuť na kávu večer, ale nechceme si spôsobiť nespavosť? Po dlhú dobu bola jediným riešením bezkofeínová káva. My máme pre Vás riešenie – kvalitná organic káva Cafézia. Čím je výnimočná a ktorú si vybrať?

AKÉ SÚ ÚČINKY KOFEÍNU?

Kofeín je psychoaktívna látka, ktorá je v primeranom množstve ľudskému organizmu prospešná. Účinky kofeínu sú v mnohých ohľadoch blahodárne. Zlepšuje naše myslenie, podporuje dobrú náladu, zvyšuje pozornosť a zlepšuje sústredenosť a pamäť, preto kávu často využívame ako podporný prostriedok pri učení. Vplyvom kofeínu sa uvoľňuje kortizol a adrenalín do krvi a telo reaguje zrýchlením metabolizmu. Kofeín má podľa najnovších výskumov tiež schopnosť zamedziť vzniku niektorých chorôb, dokáže odstrániť bolesti hlavy. Na druhú stranu pri dlhodobom užívaní môže spôsobovať nervozitu, nevoľnosť, nepokoj a zhoršenie jemnej motoriky. Zvyšuje tiež krvný tlak a zrýchľuje srdcovú frekvenciu, čo činí ťažkosti ľuďom s kardiovaskulárnymi ťažkosťami. Niektorým ľuďom kofeín v spojení s kyslosťou kávy spôsobuje pálenie záhy a žalúdočnú nevoľnosť.

KÁVA A ZDRAVIE

Vedci už dokázali, že pitie kávy je ľudskému zdraviu prospešné. Káva obsahuje množstvo antioxidantov, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred negatívnymi vplyvmi. Napomáha chrániť pred mnohými vážnymi ochoreniami, ako je rakovina alebo cukrovka 2. typu. Klinické štúdie dokazujú, že pitie kávy tiež znižuje riziko vzniku Alzheimerovej alebo Parkinsonovej choroby a má priaznivé účinky na činnosť pečene. Ak teda patríte k milovníkom kávy, nie je dôvod si ju odopierať. Dnes už existujú spôsoby, ako si dopriať kávu bez vedľajších negatívnych účinkov kofeínu.

AKO SA ZÍSKAVA KÁVA BEZ KOFEÍNU

Z rôznych dôvodov ľudia vyhľadávajú variantu kávy bez kofeínu. Proces odstránenie kofeínu z kávy však nie je jednoduchý a pri bezkofeínovej kávy sa musíme zmieriť s niektorými negatívami. Kofeín je možné z kávy odstrániť niekoľkými spôsobmi, najčastejšie sa používajú dva – európsky proces a švajčiarsky vodný proces.

Pri európskom procese sa využívajú chemikálie. Zelené kávové zrná sa namočia do vody a po ich otvorení sa premývajú v chemickej látke, ktorá absorbuje kofeín (najčastejšie v metylénchloridu). Potom sa opäť premývajú vo vode a následne sušia. Takto upravená káva obsahuje pri pití v chuťovom dozvuku jemnú chemickú príchuť.

Pri švajčiarskom vodnom procese sa káva dlho lúhuje a voda sa následne filtruje cez uhlíkové filtre. Tým sa však odstránia aj éterické oleje a arómy a výsledná káva je po uvarení bez chuti a vône.

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

fifteen − six =

Nákupný košík