Neobyčajná káva a vplyv „ozdraveného“ kofeínu

Za článok ďakujeme Kvetinárstvu Nezábudka, kde bol aj pôvodne publikovaný. Balíčky Cafézie si môžete zakúpiť aj priamo v kvetinárstve na Metodovej 2 v Prešove.



Čo je za tým, že naša kofeínová káva môže byť konzumovaná každým, pričom je prínosom a povzbudením aj pre ľudí, ktorí si ju musia z rôznych dôvodov odopierať?

Unikátna káva chránená unikátnou receptúrou

V spoločnosti nastupuje trend návratu k prírode a hľadanie, ako naprávať prirodzeným spôsobom škody, ktoré na sebe páchame agresívnou industrializáciou a stresujúcim spôsobom života.
Cafézia je jednou z takýchto odpovedí, pretože dokáže vďaka presne nastavenej prímesi bylín, jemne moderovať metabolizmus kofeínu. Je za ňou vedecky podložená práca ktorej kľúčom je poznanie, že medzibunkový prenos informácii, aj v kontexte základných metabolických dráh, je prísne regulovaný a riadený proces. Ak viete, ktorý „gombík“ kedy a ako zapnúť, alebo vypnúť, stáva sa našim priateľom.

Príbeh pri behu

Myšlienka zdravej, kofeínovej kávy pre všetkých sa zrodila nečakane v Kanade v roku 2005. Vtedy sa na štartovacej čiare schádzali priaznivci pohybu, aby si odbehli svoj maratón. Brian Martell – Generálny riaditeľ Heritage Coffee Company, ktorá je najväčšou pražiarňou kávy v Kanade a Dr. Tomáš Dobránsky, odborník v oblasti metabolickej biochémie, neurovied a imunológie. S ľahkosťou jemu vlastnou odpovedal na Brianovu otázku o tom, „Prečo najmenej 40% ľudí po 40.roku života v Severnej Amerike musí prestať piť kávu“. Odpoveď znela, že je za tým okrem kyslosti kávy, hlavne metabolická intolerancia na hlavný stimulant kávy – kofeín.

Tomáš Dobránsky, autor kávy Cafézia a Brian Martell
Tomáš Dobránsky, autor kávy Cafézia a Brian Martell

To bol začiatok, ktorý spustil niekoľko mesačný výskum meraní a zložitých výpočtov, ako aj intenzívne testovanie stovkami konzumentov pociťujúcich po vypití štandardnej kávy rôzne problémy.

Výsledkom je Cafézia, v ktorej sa cez veľmi presne nastavenú malú prímes bylín (2% celkového objemu zmesi pri mletej káve, 0,5% objemu pri zrnkovej káve), mierne zvýšilo pH praženej kávy, ale hlavne sa zmiernila metabolická aktivita kofeínu. Náš centrálny nervový systém na neho nereaguje tak agresívne, ba práve naopak, jemne reguluje motorické a intelektuálne aktivity mozgu. Rovnaký stimul ako pri konzumácii bežnej kávy, ale bez akýchkoľvek vedľajších zaťažujúcich metabolických účinkov.

Zlato v kávovom zrne

Cafézia je 100% Arabika, pražená zo zŕn najvyššej kvality. Tie sa pestujú na vysokohorských plantážach v Peru alebo Hondurase vo výškach 1200 – 1800 m.n.m. V týchto oblastiach je príroda ešte nedotknutá, ťažký priemysel sa nemôže rozvíjať na zle prístupných terénoch. Zrná je nutné zbierať manuálne a pri pestovaní kávovníkov na čistých horských plantážach sú dodržiavané zásady BIO hospodárenia. Cafézia má aj označenie FAITRADE, ktoré garantuje férovosť a udržateľnosť obchodu v rozvojových krajinách. Zbierané sú len plne zrelé červené plody, tie sa následne spracujú metódou „washed“.

Kávové zrná kávy Cafézia
Kávové zrná kávy Cafézia

Tento súhrn unikátnych podmienok a faktorov ovplyvňuje výslednú chuť kávy. Zámerne vybraná Arabika z týchto oblastí nemá typicky kyslú/ovocnú príchuť, na ktorú sme pri 100% Arabikách zvyknutí. Team odborníkov na kávu z Kanady, s ktorým spolupracujeme, si je toho dobre vedomý a zámerne vyberá pre Caféziu to najlepšie. Naša káva tak získava vyššiu kvalitu s bohatšou a rafinovanou arómou a radí sa medzi takzvané gurmánske kávy. Je zamatová, zrelá a vyjadruje silnú arómu komplexu chutí, ktorá sa mení intenzitou praženia, s osviežujúcim, takmer nebadateľným ľahkým podtónom byliniek na záver.

Light roast

Sladké ovocné tóny, chuť citrusov alebo marhúľ . Tento druh kávy je pražený do svetlejších odtieňov.

Medium roast

Chuť stredne praženej kávy je zemitejšia. Jemne pripomína orechy a horkú čokoládu.

Dark roast

Tmavo pražená káva – francúzsky typ praženia. Senzoricky bohatá káva s plnou chuťou (maslová, až dokonca sirupová kvalita), je prekvapivo jemná a zároveň si zachováva vynikajúce nahorklé tóny, ktoré sa od tmavo praženej kávy očakávajú. Pocítiť v nej môžete podtóny horkej čokolády a karamelu.

Čo v sebe ukrýva

Okrem zŕn výnimočnej kvality ktoré sú pražené v malých dávkach z dôvodou zachovania sviežosťi, obsahuje Cafézia aj prímes 3 bylín. Yzop, Yerba Maté a Lipkavec. V ajurvédskej medicíne sú využívane na udržanie zdravia celé tisícročia.

1. Tieto byliny v kombinácii s antioxidačnými vlastnosťami kávy, poskytuje silnú podporu pre imunitný systém a môžu byť užitočné pri chorobách, kde sú patologické procesy spojené s nadprodukciou voľných oxidačných radikálov.

2. Krátkodobé priaznivé účinky pitia kávy zahŕňajú zvýšené koncentrácie dopamínu . Dopamín aktivuje centrum pozitivity a radosti v odpovedajúcich častiach mozgu, čo zvyšuje duševnú aj fyzickú aktivitu. Káva je tak spojená s výskumom mnohých chorôb súvisiacich s mozgom, typu Alzheimerova a Parkinsonova choroba.

Niektorí ľudia na sebe spozorovali, že im z dlhodobého hľadiska kofeín spôsobuje únavu, bolesti hlavy alebo podráždenosť. Je to vyvolané rýchlym nástupom kofeínu a následným prudkým poklesom dopamínu po počiatočnom uvoľnení v tkanivách. Kombinácia bylín vyriešila tento problém, zjemnila nástup kofeínu. Udržanie a následné uvoľňovanie je plynulejšie, bez náhleho poklesu dopamínu.

3. Byliny v Cafézii naviac vplývajú na prirodzene sa vyskytujúce kyseliny, vznikajúce pri procese praženia kávy a odstraňujú nimi – v kombinácii s neregulovaným kofeínom – často indukovanú nevoľnosť, triašku, arytmiu srdca, prípadne nadmerné potenie.

Cafézia reprezentuje vplyv „ozdraveného“ kofeínu, pričom si chuť kvalitnej kávy môžu dopriať všetci milovníci tohto obľúbeného nápoja. A to aj v prípade, ak pracujete intelektuálne po nociach a potom potrebujete kvalitný spánok. Ide však stále o kofeínovú kávu, kde si je potrebné uvedomiť, aký denný príjem kofeínu je pre Vás optimálny.

Okrem zŕn výnimočnej kvality ktoré sú pražené v malých dávkach z dôvodou zachovania sviežosťi, obsahuje Cafézia aj prímes 3 bylín. Yzop, Yerba Maté a Lipkavec.

Stačí ochutnať

Zdravotné benefity a zážitok z pitia Cafézie umocňuje chuť a vôňa, ktorú sme dosiahli dôslednosťou na všetkých úrovniach výskumu a výroby. A to hlavne výberom kávových zŕn prémiovej BIO kvality ako aj BIO bylín. Originálna receptúra Dr.Tomáša Dobránskeho zaručuje pre CAFÉZIU nenapodobiteľnosť a prvenstvo v dnešnom svete, ktorý sa stal kultom kávy.

• Jemné a kontrolované trávenie
• Žiaden konflikt
• Vyššie pH
• Pomalé uvoľňovanie kofeínu a ním riadené kognitívne a motorické procesy
• Fairtrade, Bio

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Nákupný košík